icon-account icon-glass
Sparen Sie und werden Sie Mitglied im PrimeVal-Club

Tips voor vuurwerkstress bij paarden

Gepostet von Manon Bolhuis am

Tips voor vuurwerkstress bij paarden

In de laatste weken van december wordt er regelmatig vuurwerk afgestoken, niet alleen de 31e maar vaak ook al in de weken daarvoor. De meeste paarden zijn gelukkig nauwelijks bang als het vuurwerk niet erg dichtbij is, maar helaas zijn er ook paarden die erg veel stress ervaren door deze knallen en flitsen. In deze blog geven we tips om jouw paard te helpen bij deze angst, om zo ontspannen mogelijk het nieuwe jaar in te gaan.

Hou vast aan dagelijkse routines

Paarden zijn vaak gewend aan een dagelijkse routine, waarbij ze op bepaalde tijden voer, beweging en aandacht krijgen. Ook gaan ze vaak met een vast weidemaatje of kudde naar buiten. Probeer in de laatste weken van het jaar dit ritme zo vast mogelijk te houden, zodat je paard hier aan gewend is en ook tijdens de jaarwisseling zelf steun kan halen uit deze vaste routine. Je kunt ook alvast beginnen met de radio ‘s nachts aan laten op stal, zodat de paarden hieraan wennen en ze achtergrond geluid hebben waardoor de knallen van het vuurwerk minder hard zijn.

Besteed niet teveel aandacht aan de knalgeluiden

Probeer zelf niet te veel te reageren wanneer je een knalgeluid hoort. Blijf rustig en ga gewoon verder met de zaken die je aan het doen was. Even je paard gerust stellen kan natuurlijk, maar probeer er niet teveel focus op te leggen. Als jij ineens anders of gespannen reageert, zal je paard dit sneller van je overnemen.

Zoals eerder beschreven reageren de meeste paarden niet heftig op knalgeluiden. Het kan voor je angstige paard ook helpen om deze samen, of naast, een paard te zetten die weinig angst heeft. Zo kan je angstige paard steun zoeken bij de anderen, die eigenlijk niet tot nauwelijks reageren op het vuurwerk.

Begin op tijd met een rustgevend supplement

Weet je van jouw paard dat deze wel erg heftig reageert? Dan kun je een rustgevend supplement geven om je paard te ondersteunen zoals Primeval StressLess Poeder. Dit is een langdurig werkend supplement dat je meerdere dagen achter elkaar geeft om zo het beste resultaat te behalen. Als je de keuze maakt voor een kortwerkend supplement dat maar enkele uren werkt, heb je kans dat het paard op dat moment al zo gespannen is dat het supplement niet voldoende werkt.

Begin op tijd met het geven van het supplement, zo kan je paard er aan wennen en kun je ook op tijd de dosering aanpassen waar nodig. In geval van de StressLess poeder verhoog je de dosering 5 dagen voor de stressvolle situatie.

Tips voor de jaarwisseling zelf

Hieronder nog 5 extra tips op oudejaarsdag en avond, omdat er dan vaak het meeste vuurwerk afgestoken zal worden, zelfs tijdens het ingestelde vuurwerkverbod in Nederland.

  • Sluit de buitenluiken van de stal wanneer de paarden binnen staan. Zo zien ze minder van de lichtflitsen en kan er ook niet per ongeluk iets in hun stal terecht komen.
  • Laat de lampen in stal branden, ook dit helpt bij het verminderen van het flitsende licht.
  • Laat de radio in stal aan staan, dit zorgt voor achtergrondgeluid waardoor knallen iets minder opvallen
  • Geef je paarden voldoende voer en afleiding, zodat ze genoeg te doen hebben op stal.
  • Doe voor- en na twaalf uur nog een extra ronde om te controleren hoe je paarden er bij staan, of ze misschien nog iets nodig hebben en om ze gerust te stellen.

Fijne jaarwisseling!


Älterer Eintrag neuerer Beitrag